Om du tränar kampsport och inte dricker vätskeersättning är denna artikel för dig. De flesta har hört talas om vätskeersättning, man vet ju vad Resorb är för något. Men som kampsportare kan du ha extra bra användning av vätskeersättning, men oroa dig inte det innebär inte att du måste börja dricka Resorb.
Vätskeersättning är i kort ett pulver som innehåller vatten, salt, socker och ibland andra mineraler som används för att återställa vätskebalansen i kroppen. När man, av olika anledningar, förlorar vätska i kroppen förlorar man även mycket salt (främst genom svett) men även andra näringsämnen. För att återställa balansen av dels vatten, men även balansen av andra näringsämnen dricker man vätskeersättning.
Huvudingredienserna i vätskeersättning är vatten, salt och socker. När kroppen förlorar vätska är det väldigt vanligt att den även förlorar mycket salt. Genom att kombinera vatten med salt och socker gör man att kroppen snabbt kan återupprätta denna vätske- och saltbalans.
När man dricker vätskeersättning hjälper sockret (glukos) i vätskeersättningen kroppen att ta upp saltet och transportera det runt i kroppen.
Som kampsportare kan nog många känna igen sig i att de vardagliga passen ofta slutar med att man är dygnsur i svett. Som vi nämnde tidigare förlorar man stora mängder salt och vatten när man svettas, vilket gör att du lätt kan bli hängig efter träningen och till och med få ont i huvudet. Genom att dricka en bra vätskeersättning direkt efter passet kan man lätt och snabbt fylla på med det vatten, salt samt mineraler och undvika detta.
Du läste rätt, även mineraler. Det är nämligen så att vätskeersättning anpassad för sport och kampsport innehåller vitaminer och mineraler som kroppen behöver, speciellt efter ett hårt träningspass då kroppen har fullt upp med att återhämta sig. Här är ett exempel på några vitaminer och mineraler som vår "Mizu" vätskeersättning innehåller:
Kalcium: En viktig komponent för ben och tänder. Dessutom spelar kalcium en roll i muskelkontraktion, blodkoagulation och nervsignalöverföring.
Kalium: Hjälper till att reglera vätskebalansen, stödjer nervimpulsöverföring och är viktigt för muskelkontraktion, inklusive hjärtmuskeln.
Magnesium: Deltar i över 300 enzymatiska processer i kroppen och är viktigt för muskel- och nervfunktion, energiproduktion och benhälsa.
Natrium: Samverkar med kalium för att reglera vätskebalansen och är avgörande för nervimpulsöverföring.
Zink: Behövs för immunsystemet, proteinsyntes, celltillväxt och läkning av sår. Zink är också en viktig faktor för upprätthållandet av smak och lukt.
Genom att dricka vätskeersättning som kampsportare kan du hålla dig pigg och alert även efter träningen samtidigt som du ger kroppen de bästa förutsättningarna att återhämta sig och utvecklas.